Broccolimos – god och snabb vardagsmat!

Enkelt är bra i en stressig vardag. Men enkelt för mig betyder inte färdiglagad snabbmat från affären. Det blir både billigare, godare och nyttigare att slänga ihop något enkelt själv från grunden. Och det tar inte längre tid än att först handla och sedan värma färdigmat.

Detta broccolimos kan ätas både som tillbehör till kött och fisk, eller som en enskild vegetarisk rätt. Broccoli är en av de nyttigaste grönsakerna, så jag försöker äta det ofta. 100 gram broccoli ger 150% av dagligt rekommenderat intag av c-vitamin. Broccoli är även rikt på järn, zink, k- och b-vitaminer. Inte nog med det, broccoli består även av en hög andel antioxidanter vilket forskningen visat att det hjälper till att motverka cancer.

Så här gör jag basversionen broccolimos.

Ingredienser

500 gram fryst broccoli

50 gram smör (eller kokosolja för helt mejerifritt)

1 tsk havssalt

1 krm svart- eller vitpeppar

Instruktioner

  1. Koka broccolin tills den precis mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd.
  2. Häll av vattnet och mixa sedan broccolin tillsammans med smör och kryddor.
  3. Klart!

 

TIPS: Det går att smaksätta broccolimoset på många olika sätt. Jag brukar variera genom att blanda i exempelvis chiliflakes, paprika, lök, morötter, pressad citron, örtkrydda, vitlök, fetaost. Det är bara fantasin som sätter gränser!

TIPS: Gör dubbel sats och frys in det som blir över i portionsstorlekar. Perfekt att ta fram när orken tryter på kvällen, eller om du vill ha med dig matlåda till jobbet.