Vaniljsås på cashewnötter (Paleo)

You are currently viewing Vaniljsås på cashewnötter (Paleo)

Denna vaniljsås gjord på cashewnötter är ett hälsosamt alternativ till vanlig vaniljsås. Den är helt fri från både gluten, laktos, mjölkprotein och ägg och smakar underbart gott! Ibland hoppar jag helt över sötningen för jag tycker nötterna i sig ger en god smak och har man den på en sötare kaka så känns sötningen överflödigt. Men vill jag ha den sötad så använder jag det jag har hemma, oftast sötar jag med honung.

Är jag i tidsnöd så hoppar jag över blötläggningen av nötterna, det brukar gå bra ändå eftersom jag har en kraftig mixer, men har jag tid så blötlägger jag 1-4 timmar för att mjuka upp nötterna.

Konsistensen om du använder en kraftfull mixer blir väldigt krämig och silkeslen, och det går på bara någon minut. Använder du istället en vanlig matberedare får du räkna med att hålla på längre, och såsen blir grynigare.

Ingredienser:

  • 3 dl naturella, osaltade cashewnötter
  • 3 dl vatten
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 3 msk sötning, tex honung, dadlar eller agavesirap

Gör så här:

  1. Blötlägg cashewnötterna cirka 4 timmar. Häll av vattnet.
  2. Lägg nötterna i en blender eller matberedare. Mixa nötterna fint. Tillsätt vattnet, lite i taget, till en önskad konsistens under fortsatt mixning. Det ska bli en slät sås.
  3. Rör ner vaniljpulver och sötning. Servera till smulpaj eller andra desserter och bakverk

Jag brukar ha denna på min banankaka, tillsammans med färska hallon och ibland mango eller annan god frukt.

Häromdagen skördade vi våra rabarber och gjorde en smulpaj de dessa tillsammans med nyplockade smultron. Vaniljsåsen på cashewnötter till detta gjorde succé!