Att tillaga en hel kyckling är ofta enklare än vad man kan tro. Ofta blir det också billigare än att köpa filéer eller kycklingbröst.
Vi brukar tillaga hel kyckling antingen i en lergryta i ugnen eller i en Crock pot. Denna gång använde jag vår Crock pot. Det är så otroligt skönt att bara stoppa i den mat man vill tillaga, sätta på timern, och sedan ha dagen fri utan att det behöver passas.
Ingredienser
• 2 lökar (gul eller röd)
• 2-3 morötter
• 2-3 klyftor vitlök
• 2-3 palsternackor
• 2 msk olivolja
• 2 msk torkad timjan
• ca 5 dl vatten
• Salt o peppar
• 1 hel kyckling
Instruktioner
- Skala grönsakerna och löken och skär bitar. Lägg det i grytan.
- Krydda, häll i olivolja och blanda runt.
- Lägg i kycklingen.
- Häll i vatten så att halva kycklingen täcks.
- Ställ in din Crock pot på 6 timmar på låg värme (low).
- Kycklingen är klar när den lätt lossnar från benen. Antingen äter du direkt eller så kyler du ner maten och ställer in den i kylen.
TIPS! När du tagit hand om köttet kan du stoppa tillbaka kycklingskrovet i grytan, hälla på mer vatten om det behövs och låta den stå i ytterligare 6 timmar. Då får du en väldigt god och nyttig kycklingbuljong (du silar den först), som du kan dricka direkt eller frysa in i tex en isbitsform.
TIPS! Köp gärna svensk krav-märkt kyckling. Det är lite dyrare, men kvaliteten på köttet är mycket bättre och kycklingarna har haft det bra, kunnat gå fritt och levt ett bra kycklingliv.
Pingback: Helgmat - Transnova Wellness