Sötpotatis-pommes (Paleo)

You are currently viewing Sötpotatis-pommes (Paleo)

Att göra dina egna pommes av sötpotatis är superenkelt. Och mycket godare än köpepommes! Vi gjorde nämligen en smaktest. Vi köpte två olika sorters sötpotatis-pommes från frysdisken, tillagade dessa två varianterna tillsammans med våra egna skivade av färsk sötpotatis (utlagda i tre separata grupperingar på plåten). Alla i familjen var eniga om att de hemmalagade sötpotatis pommes frites blev godast. Och det bästa av allt, du slipper alla tillsatser. De färdigköpta varianterna innehöll till exempel färgämnen. Och det känns ju verkligen helt onödigt.

Det går även att fritera dem, men jag tycker det blir lika gott att ha dem i ugn, och det känns även som ett nyttigare alternativ.

Sötpotatisen  är full av antioxidanter som är bra för hälsan. Den innehåller bland annat vitaminerna C och E samt mineralerna zink, kalcium, magnesium, kalium och fosfor. Den har odlats länge i hela den tropiska zonen, anses som kulturväxt. Den kan även odlas i Sverige i växthus eller friland, men behöver lång tid på sig att utvecklas, så det gäller att sommarmånaderna räcker till.

Ingredienser (4 portioner):

  • 3 msk olivolja
  • 2 nypor flingsalt
  • 8 stora sötpotatisar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skölj och skala sötpotatisen
  3. skär den sedan i stavar.
  4. Lägg dem på en smord plåt och blanda runt dem i olivolja och havssalt
  5. Tillaga dem i 20-30 minuter
  6. Ät och njut!

Dessa sötpotatis-pommes är perfekta i dippa i goda röror. Exempel på några jag brukar göra hittar du här.

TIPS:  För att få dem extra krispiga, ställ plåten högt upp i ugnen i slutet av tillagningstiden, och ändra till grill-läge på ugnen. men passa dem så de inte blir brända, det går snabbt mot slutet.

TIPS: Du kan även strö över skalade sesamfrön över stavarna innan du stoppar in dem i ugnen.