Pesto på morotsblast (Paleo)

You are currently viewing Pesto på morotsblast (Paleo)

Vi har fullt med morötter i en av våra pallkragar, och när dessa gallras tar vi hand om de små plantorna. Morötterna försvinner ned i magen direkt, de är fantastiskt goda, men vad många inte vet är att man faktiskt kan äta även blasten. Min favorit är en pesto på morotsblast, och skippar du osten så blir den strikt paleo. Jag som sällan äter ost brukar ha i lite parmesan ibland, för jag gillar smaken.

Innan denna sommaren visste jag inte att morotsblasten gick att äta, men efter att ha hört mig för så har jag fått reda på att den är full med nyttigheter – klorofyll (som ger den gröna färgen), c-vitamin, kalium, magnesium och många andra vitaminer och mineraler.

Blasten bidrar med att stärka immunförsvaret, är bra för cellförnyelse, har en positiv inverkan på blodtrycket, är bra för muskelvävnaden och sägs även kunna förebygga huvudvärk.

Tänk på att äta blasten så snarts om möjligt efter skörd för att inte gå miste om antioxidanterna. Redan inom den första timmen efter skörden så tappar blasten i näringsvärde. Ska du inte äta den direkt så stoppa in den i frysen för senare användning.

Använd dock alltid ekologisk blast, eftersom besprutningens gifter sätter sig i blasten, och undvik äta blast om du är gravid, eftersom morotsblast innehåller höga halter av porfyriner som kan framkalla oönskade sammandragningar i livmodern. Ät även i måttliga mängder så det inte blir för hårdsmält för magen!

Ingredienser:

1 dl solrosfrön (gärna blötlagda)

1-2 dl klippt morotsblast

1/2-1 dl riven parmesanost (eller en några cm tjock skiva då den ändå ska mixas) (valfritt)

1 liten vitlöksklyfta

1 dl olivolja

1/2 tsk salt

1/5 krm svartpeppar

1 tsk saft från en pressad citron

Gör så här:

  1. Rosta solrosfröna lätt i en stekpanna tillsammans med lite av olivoljan och saltet
  2. Lägg fröna tillsammans med övriga ingredienser i en mixer (jag använder alltid min Blendtec)
  3. Mixa till önska konsistens, jag brukar göra den rätt så slät
  4. Ät som tillbehör eller använd att dippa i.

TIPS: Frys in det du inte gör av med i portionsförpackningar. Då håller det näringen bättre och är även perfekt att kunna plocka fram när du är sugen på något gott tillbehör.