Hemmagjord lingonsylt (paleo)

You are currently viewing Hemmagjord lingonsylt (paleo)

Lingonsylt som man köper i affären innehåller mycket socker. Jag har sett burkar som nästan består till hälften med socker. Lite skrämmande tycker jag. De innehåller också ofta olika tillsatser och konserveringsmedel, såsom citronsyra, en produkt som har visat sig kunna påverka din hälsa negativt.

Därför är det mycket bättre att göra din egen lingonsylt. Eftersom jag undviker socker i den mån det går brukar jag söta lingonen med äpple eller honung. Eller också lagar jag den helt naturell. Den smakar så klart surt om man inte sötar, men jag tycker att det är en väldigt god sur smak!

Jag använder alltid ekologiska lingon som jag köper i storpack. Då kommer man ner i pris och man har alltid lingon redo i frysen.

Ännu bättre är förstås att plocka lingon själv i skogen under säsong, som man sedan kan frysa in och använda under resten av året.

Det som är bra med lingon är att de innehåller ett ämne som heter bensoesyra som fungerar som konserveringsmedel.  Bensoesyra hämmar bakterie- och svamptillväxt. De håller sig därför länge utan att man behöver tillsätta konserveringsmedel. Lingon är därför de bär som historiskt sett haft störst betydelse i kosthållningen. Sedan hundratals år tillbaka är lingon kända som en källa till hälsa.

Så här brukar jag göra min lingonsylt.

Ingredienser

  • 300 gram Frysta lingon
  • 1 Äpple
  • 2 msk Vatten
  • 1 krm Äkta vaniljpulver (annonslänk till Bodystore)

Instruktioner

  1. Riv äpplet fint på rivjärn, eller mixa i en blender.
  2. Lägg äpplet i en kastrull tillsammans med vattnet och koka upp så äpplet blir lite mjukt.
  3. Rör i lingonen och låt koka ihop i 5 minuter
  4. Häll i en burk och servera tillsammans med köttbullar, blodpudding eller fläskpannkaka.